Advertentie

Willem Holleeder

Willem Holleeder - de jonge jaren

Willem Holleeder - de jonge jarenVeel Amsterdammers dachten in de herfst van 1983 aan hetzelfde. Ze zagen zijn foto in de krant en riepen uit: 'Hè? Wimpie?' Dat Willem Holleeder tot deze daad in staat was. Van de andere drie personen hadden ze het misschien voor mogelijk gehouden dat ze achter de ontvoering van Freddy Heineken zaten. Maar niet van Onze Willem. Deze rustige jongen uit een net gezin in een Amsterdams dwarsstraatje leek daar het type niet voor te zijn.

Vele jaren later, na zijn straf, zou Holleeder opnieuw in de publiciteit komen, als verdachte van het afpersen van zakenlieden. Nederlands meest beruchte crimineel zou weer voor vele jaren 'voor schut gaan', zoals ze in zijn geboortebuurt, de Jordaan, zeiden.

Maar hoe kwam Holleeder tot deze daad? Daar geeft dit boek antwoord op, gebaseerd op talloze gesprekken met klasgenoten, leraren, vrienden, buren en familieleden. Het verhaal van onze Wimpie; van de volkswijk de Jordaan waar goed en kwaad door elkaar liepen, over het gezin dat aan de achterkant niet zo vredig was als aan de voorkant, van de driftige, drankzuchtige vader Holleeder, die voor... Heineken werkte.

AUTEUR
Auke Kok

SOORT PRODUCT
Boek


 


Willem Holleeder - 25 jaar poldermaffia

Willem Holleeder - 25 jaar poldermaffiaHij groeit op in een normaal gezin, maar Willem Holleeder belandt al vroeg in zijn leven in het criminele milieu. Samen met zijn maatjes Cor van Hout, Frans Meijer en Jan Boellaard, maakt hij snel carrière in de onderwereld. De bende rooft met grof geweld veel geld bijeen, dat voor een deel wordt 'belegd' in het voorbereiden van een nieuw project: de ontvoering van Alfred Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer. Dit misdrijf is de opmaat voor Holleeders verdere opmars in de de wereld van de georganiseerde misdaad. Na het uitzitten van zijn straf raakt hij in contact met andere grote spelers van de poldermaffia, zoals John Mieremet, Sam Klepper, Willem Endstra, Mink Kok en de beruchte Joegoslavische moordmachine Jotcha Josic.

Zijn daden in de onderwereld leiden tot een golf van geweld die zijn weerga niet kent in de Nederlandse misdaad. Topcriminelen worden op straat geliquideerd, soms zijn vrouw en kinderen zelfs getuige. De politie staat machteloos tegen de bloedige tactieken van de hitmen, tot het tij in 2006 keert.

Door nauwe samenwerking tussen de nationale recherche en de Amsterdamse politie worden er voor het eerst successen geboekt. Liquidaties worden opgelost, meerdere huurmoordenaars verdwijnen achter de tralies en tegen Willem Holleeder wordt negen jaar gevangenisstraf uitgesproken.

In dit boek is het complete verhaal van een kwart eeuw georganiseerde misdaad in Nederland voor het eerste te lezen. Zijn politie en justitie er eindelijk in geslaagd Holleeder ten val te brengen of is zijn tijdperk nog lang niet voorbij?

AUTEURS
John van den Heuvel
Bert Huisjes

SOORT PRODUCT
Boek


 
Nederlandse boeken (120x600)